Het leven van een brus

Het leven van een brus zonder vader...
dinsdag 12 juni 2012

Vaderdag = "papa mis dag"


Iedereen klaagt en zeurt over dat vaderdag  zo’n commercieel gedoe is. Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo, de leuke cadeautjes vliegen over de toonbank. Folders staan er vol mee.  Een dag dat helemaal in het teken staat van de vader. Bij ons begon vaderdag altijd met ontbijt op bed, (zelfgemaakte) cadeautjes op bed geven en dan snel klaarmaken voor de bezoekjes aan beide opa’s. Een drukke dag, maar het stond wel helemaal in het teken van papa. Nu staan alle folders weer vol met zinnen als: “Verwen je vader….”. Maar hoe moet ik dat doen? Even met een trappetje naar hemel, papa een cadeautje brengen, met hem ontbijten en weer terug gaan? Als dat zou kunnen….Maar nee.  Moet ik dan net doen alsof er geen vaderdag is?  Dat vaderdag alleen mogelijk is voor mensen die nog een vader hebben? Nee, dat wil ik niet, want papa is niet meer hier, maar hij is er nog wel. Ik vind het jammer dat veel mensen vader- en moederdag onzin vinden, dat verplichte gedoe (wat ik aan de ene kant wel begrijp hoor), maar wees blij dat je nog een echte vaderdag kan vieren.  Ik vind vaderdag nog steeds bijzonder, omdat ik op die dag net iets extra aan papa denk. Dat maakt het tegelijk ook weer moeilijk, ik besef dan weer hoeveel ik hem mis. Voor mij is vaderdag nog steeds vaderdag. Er is dan wel geen ontbijt op bed, geen cadeautjes die ik hem letterlijk kan overhandigen, geen kusjes en geen grapjes, maar wel een dag die in het teken staat van papa… “vader”dag!  

1 opmerking:

 1. Hoe herkenbaar!!!
  Heb net je artikel gelezen en zag er veel herkenning in.
  mijn broer is op 12 jarige leeftijd verongelukt en ik was toen 10. En de jaren daarna vielen er nog te veel jonge mensen om mij heen weg. Toen ook het bericht kwam dat mijn vader vorig jaar aan een acute hartstilstand is overleden viel ik ook neer van dit kan niet dit kan toch niet!
  Fijn om te lezen (raar om het zo te zeggen) dat er dezelfde verhalen zijn die jij ook hebt. Herkenning te lezen zoals bij jou.
  Het gemis blijft,maar de scherpe kantjes gaan ervan af. En de mooie herinneringen komen.

  Gr Esther

  BeantwoordenVerwijderen