Het leven van een brus

Het leven van een brus zonder vader...
vrijdag 10 januari 2014

Cambodja Battambang dag 2: Cambodjaanse studenten aten brood met pindakaas.

De nacht in het weeshuis verliep een stuk rumoeriger dan in het guesthouse in Phnom Penh. Rond 3 uur middernacht begon de muziek bij 2 bruiloften te klinken en hoorde je veel dieren. We waren dus al vroeg uit bed, sommigen van ons gebruikte deze tijd om een paar kilometer in een warm klimaat hard te lopen. Na het ontbijt brainstormden we over de workshops die we willen geven aan de Cambodjaanse studenten. Zij kwamen na de lunch om ons te helpen en dingen te leren over onze cultuur en over hoe zij een bedrijf op kunnen zetten. Enkelen van ons hebben plaatjes gezocht over typische Hollandse dingen en anderen hadden een spel voorbereid. Ik heb met een paar meiden een rondje over het terrein gelopen om te zien wat er een likje verf kan gebruiken.

Na de lunch kwamen de 8 studenten op hun scootertjes aanrijden. Wij stonden allemaal in ons korte broekje en t-shirtje en zij droegen kleren die wij in de winter zouden dragen. We mochten gebruik maken van het klaslokaaltje van het weeshuis.
We begonnen onze ontmoeting met een kennismakingspelletje. Zo konden we erachter komen wat de studenten willen leren tijdens de uitwisseling. Daarna deden we een teambuildingspel met pennen, met als doel om het ijs te breken en samen te werken, dit was een succes. De studenten waren heel gemotiveerd en vonden onze Hollandse foto's erg leuk. Één onderdeel was proeven van Hollands eten, zo kregen ze drop en brood met pindakaas, vlokken en appelstroop. Dit was voor hen een vreemde ervaring, maar voor ons ook erg grappig. Het is bijzonder te zien dat ze drop niet lekker vinden, simpelweg omdat ze het natuurlijk nog nooit gehad hebben. Zij snoepen nauwelijks, als ze snoepen is het vaak gesuikerd fruit of bamboe. Van de drie soorten broodbeleg vonden ze pindakaas het lekkerst. Wij kregen een Cambodjaans snoepje, een heel zuur stukje fruit met suiker. Het was best lekker. De uitwisseling was erg leuk en leerzaam voor ons allemaal. We sloten de workshop af met een taal activiteit. We gingen met z'n allen "hoofd, schouders, knie en teen" zingen en dansen in het Engels, Nederlands en Khmer. Dit was erg leuk en lachwekkend. Na het diner gingen de studenten weer weg. Ze komen deze maand nog 5 dagen terug om te helpen met klussen en het uitwisselen van nog meer informatie. 
Deze dag waren alle kinderen vrij van school, in verband met een feestdag. Ze vieren dat 7 januari 1979 Cambodja is bevrijd van de Rode Khmer. Die ochtend heb ik al geleerd van de kinderen om sieraden te maken van afval. Heel creatief. Het was een leuke eerste nuttige en leerzame dag. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten