Het leven van een brus

Het leven van een brus zonder vader...
dinsdag 24 maart 2015

Genezen: "Dit heb je vooral je aan jezelf te danken"...

De media besteedt veel aandacht aan kanker, iets dat ik heel goed vind. Toch besluipt mij een vervelend gevoel bij de berichten in de media. Neem bijvoorbeeld Spangas, een jeugdserie die ik volg en stiekem ook erg leuk vind. In de serie wordt momenteel het onderwerp kanker behandeld. Het gaat over Meral, die kanker heeft, en over Leah, een meisje die in de serie overleden is aan kanker. Ik vind het goed dat Spangas laat zien dat kanker soms slecht kan aflopen, maar dat er ook kinderen weer beter worden na kanker. Dit is de realiteit. Afgelopen maandag was er een scene met Meral en de arts. Meral kreeg goed nieuws, de kanker is weg, maar met chemo wordt geprobeerd om de kanker weg te houden. Meral was natuurlijk erg blij. De arts zei vervolgens: "Dit heb je vooral aan jezelf te danken...!" Toen werd ik aan het denken gezet. Het feit dat je geneest van kanker heb je dus aan jezelf te danken? Dus als jij volhoudt, niet opgeeft en alles braaf ondergaat, dan wordt je beter? Met andere woorden, als je dood gaat aan kanker is dat dus je eigen schuld, omdat je niet genoeg hebt doorgezet? Natuurlijk weet ik wel dat ze dit niet bedoelen, maar dit is wel wat er gezegd werd. Dit is het gevoel dat ik erbij krijg. Mijn zusje is overleden aan een hersentumor, een tumor die niet behandeld kon worden, niet weggehaald kon worden. Mijn zusje heeft heel hard gevochten, niet opgegeven en alles keurig ondergaan. Toch is ze overleden. Heeft ze dan niet hard genoeg gevochten? Heeft ze niet genoeg haar best gedaan? Nee, dat heeft ze wel. Ze was dapper, ze was bikkel. Ze had gewoon de "pech" dat ze een ongeneeslijke tumor had op een onhandige plek in haar hoofd...(om het zacht uit te drukken).
Ik weet zeker dat iedereen die overleden is aan kanker keihard heeft gevochten en keihard heeft doorgezet. Dat de kanker gewoon te groot werd, te ver gevorderd was of ongeneeslijk. Dit licht niet aan doorzettingsvermogen of sterkheid, maar aan de kanker. 
Ik weet ook zeker dat iedereen die de kanker heeft overwonnen ook keihard heeft gevochten en heeft gebikkeld. Niet meer of minder dan degenen die de strijdt hebben verloren.

Ik neem het Spangas niet kwalijk, want zij zijn niet de enige die een dergelijke uitspraak hebben gedaan. Ik lees het helaas regelmatig in verschillende media of hoor het om mee heen. Ik hoop dat deze mensen zich bewust zijn van wat ze zeggen. 
Het is troostend voor degene die de kanker heeft overwonnen, maar kan erg kwetsend of verdrietig zijn voor mensen die een dappere strijder hebben verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten